Angst voor de tandarts

Ben je dagen van tevoren al nerveus voor de komende tandartsafspraak? Breekt het zweet je uit als je in de tandartsstoel zit en je niet weet wat er in je mond gebeurt? Knijp je je ogen stijf dicht als de tandarts de verdovingsspuit pakt? Misschien stel je een bezoek aan de tandarts alsmaar uit, of krijg je überhaupt niet de behandeling die je nodig hebt.

Angst voor de tandarts komt veel voor. Een of de vier volwassenen is bang om naar de tandarts te gaan. Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben zelfs een tandartsfobie. Ook kinderen kunnen bang voor de tandarts zijn. In het uiterste geval besluiten de ouders of zelfs de tandarts om van tandheelkundige behandeling af te zien. Met het risico van gebitsproblemen en toenemende angst.

Hypnotherapie bij tandartsangst

Tijdens het intakeconsult bespreken we waar je angst voor hebt, hoe dat zo gekomen is en wat de impact is. Als je naar het gesprek komt, breng je een vragenformulier mee dat je thuis al hebt ingevuld. Dit geeft een indruk van hoe sterk je angst is. Ik leg uit wat hypnose is en hoe hypnotherapie je kan helpen de angst te overwinnen. Vervolgens doe ik je een therapievoorstel, en als je dat goed vindt maken we een aantal vervolgafspraken.

Vanaf het tweede consult werken we met een combinatie van hypnosetechnieken en cognitieve-gedragstherapie. Je leert in hypnose gaan en zelfhypnose gebruiken om gevoelens van kalmte, zelfverzekerdheid en controle te vergroten, en om minder pijn te voelen. Daarnaast maken we een hiërarchie van situaties die je angst en je vermijdingsgedrag oproepen. Door in hypnose de confrontatie hiermee aan te gaan zul je er stap voor stap ongevoeliger voor worden.

Thuis doe je dagelijks zelfhypnose-oefeningen. Hierdoor groeit je vertrouwen in het kunnen omgaan met de situaties. Naarmate je gevoel van controle toeneemt, ben je in staat om de confrontatie met echte situaties aan te gaan. Stap voor stap bereik je zo het punt, dat je voldoende op je gemak weer naar de tandarts kunt gaan.

Aantal consulten

Het totaal aantal benodigde consulten varieert van ongeveer 4 tot 6. Soms wat minder, soms wat meer. Dit hangt af van hoe sterk je angst is en hoe lang je er al last van hebt. Naarmate je thuis meer oefent, kan het proces ook sneller gaan.

Waarom hypnotherapie?

Je kunt van nature wat angstiger zijn aangelegd, maar tandartsangst is met name een ‘aangeleerde angst’. Vaak heeft het te maken met eerdere ervaringen. Soms kun je bewust nog nare herinneringen hebben, maar dat hoeft niet. Misschien begrijp je zelf ook niet waarom je zó bang bent. Heb je vaker lichamelijke reacties gehad als trillen, zweten, gillen, slaan of weglopen? Dan slaat je brein dit op als een herinnering aan het ‘vanzelfsprekend’ verliezen van controle in de tandartspraktijk. En daarmee wordt een tandartsafspraak een angstige voorspelling van wat je zal overkomen.

Met hypnose kan de verwachting van controleverlies bij de tandarts omgebogen worden. Stapsgewijs leer je manieren om in controle en comfortabel blijven. Je leert ook zelfhypnose om pijnprikkels te dempen, minder pijn te hebben en sneller te herstellen.

Hypnotherapie werkt complementair

Hypnotherapie is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Voor diagnostiek en aanpassing van medicatie wend je je altijd tot je behandelend arts.

Angst voor de tandarts of voor naalden?

Waarom niet even contact opnemen om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend.

Meer informatie over hypnotherapie?