Pijn, het brein en hypnose

Er zijn goede redenen om klinische hypnose te gebruik tegen pijn. Hypnose kan namelijk helpen om pijn minder intens te ervaren, om minder negatieve gedachten over pijn te hebben en om minder getriggerd te worden tot (vruchteloze) acties tegen pijn. Hoe dat kan, lees je hieronder.

Pijnbeheersing met hypnose

Klinische hypnose werkt net als pijnmedicatie in op het brein. Met hypnose kunnen we de activiteit veranderen van alle gebieden in het brein die betrokken zijn bij pijn. Een effect is dat het ruggenmerg minder pijnboodschappen doorgeeft naar de hersenen. Klinisch onderzoek laat verder zien dat hypnose verdere schade of ontstekingsreacties in het lichaam kan tegengaan.

Zinloze pijn

Een leven zonder pijn bestaat niet, want pijn beschermt ons ook. Bijvoorbeeld je hand terugtrekken van een hete pan voorkomt erger. Pijn waarschuwt je voor schadelijke prikkels en het dwingt je om je gedrag aan te passen. Anderzijds kan pijn ook lijden veroorzaken. Bij chronische of terugkerende pijn heeft het ‘pijnalarm’ zich dan tegen ons gekeerd. We zijn al gewaarschuwd en hebben ons gedrag aangepast, maar toch blijft de pijn. Een zinloze pijn die in het brein verankerd zit.

Hoe komt het dat je pijn voelt?

Stel, je hand raakt een loeihete pan. Onmiddellijk schiet er een zenuwsignaal naar je ruggenmerg en door naar je brein dat pijn creëert. Daarop geeft het een zenuwsignaal af waardoor je je hand terugtrekt. Je voelt de pijn op de beschadigde plek en je verandert je gedrag. Verdwijnt de prikkel, dan is ook de pijn weg. Overigens kun dit je type – ‘nociceptieve’ – pijn behalve in de huid ook voelen in botten, gewrichten, spieren en ingewanden.

Maar er zijn nog meer bronnen van pijn. Zo is er ‘neurogene’ pijn. Hier is er iets beschadigd aan het pijnsysteem zelf, het geheel van pijnvezels, ruggenmerg en hersenen. Je voelt pijn op een bepaalde plek, maar dat klopt niet met de plaats van de beschadiging. Weer een andere bron is ‘psychogene’ pijn. Hier zijn het gedachten, verwachtingen en emoties die ertoe leiden dat de hersenen pijn creëren. Veelal een onbewust proces, maar de pijn heeft evengoed betekenis.

Overgevoelig pijncircuit

Het kan je gebeuren dat je een overgevoelig pijncircuit hebt gekregen. De pijnsignalen worden dan versterkt doorgegeven. De hersengebieden die pijninformatie verwerken blijven geactiveerd, ook wanneer er nauwelijks of geen lichamelijke oorzaak is. Je voelt bijvoorbeeld pijn in je rug, maar er is geen (dreigend) letsel dat om actie vraagt.

Pijnbeheersing

Goede pijnbeheersing kan een moeilijke opgave zijn, zowel voor patient als arts. Nociceptieve, neurogene en psychogene pijn kunnen dezelfde kenmerken hebben, zodat je niet weet waar te beginnen.  Er kunnen weliswaar zware pijnstillende medicatie worden voorgeschreven maar die brengen risico’s met zich mee. Het mooie van hypnose is: het heeft slechts positieve (bij)werkingen.

Hypnotherapie werkt complementair

Klinische hypnotherapie is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Voor diagnostiek en aanpassing van medicatie wend je je altijd tot je behandelend arts.

Meer weten of je situatie bespreken?