Chronische pijn

Hypnose tegen de pijn is een van de oudste en succesvolste toepassingen. Mogelijk werkt het ook voor jou, zoals bij regelmatig terugkerende hoofdpijn of menstruatiepijn, pijn als gevolg van een medische aandoening of juist zonder duidelijke medische oorzaak (zogenaamde SOLK, zoals lage rugpijn, fibromyalgie, prikkelbaredarmsyndroom).

Hypnose werkt net als pijnmedicatie in op het brein, met alleen positieve bijwerkingen.

Hypnotherapie bij chronische pijn

Hypnotherapie is gericht op alle aspecten van pijn: de intensiteit van de pijn, hoe de pijn voelt, je gedachten over de pijn, hoe je lichaam op de pijn reageert, hoe je met de pijn omgaat en hoe je er emotioneel op reageert. Je beleeft je pijn op jouw manier en de hypnotherapie moet daarop afgestemd zijn.

Tijdens het intakeconsult bespreken we je pijnklachten en de doelen zijn die je wilt bereiken. Ik leg uit wat hypnose en hypnotherapie inhouden en ik doe je een therapievoorstel. Vanaf het tweede consult werken we met hypnosetechnieken die gericht zijn op de verschillende pijnaspecten.

Aantal consulten

Heb je een milde chronische pijn en kun je redelijk goed functioneren (bijvoorbeeld je werkt gewoon nog), dan zijn 4 consulten met hypnose vaak voldoende. Deze vormen samen een op maat gemaakt zelfhypnose-trainingsprogramma, waarbij elk consult een audio-opname oplevert. Het aantal keren dat je thuis de audio beluistert en zelfhypnose beoefent bepaalt natuurlijk mede de uitkomst. Na het vierde consult bekijken we of extra consulten zinvol zijn.

Als de pijn in grote mate je leven ontregelt, dan zijn er misschien eerder 8 á 10 consulten nodig. Naast vermindering van pijnintensiteit en minder focus bij de pijn, ligt het doel dan ook bij het oppakken van (meer) betekenisvolle activiteiten.

Waarom hypnotherapie?

Chronische pijn gaat meestal gepaard met een overgevoelig geworden pijncircuit (bestaande uit pijnvezels, ruggenmerg en hersenen). Pijnsignalen worden versterkt doorgegeven en de hersengebieden die pijninformatie verwerken blijven geactiveerd. Met hypnose kunnen we de activiteit  van die hersengebieden veranderen. Een effect van hypnose is dat het ruggenmerg minder pijnboodschappen doorgeeft naar de hersenen. Verder laat klinisch onderzoek zien dat hypnose verdere schade of ontstekingsreacties in het lichaam kan tegengaan.

Door aanhoudende pijn kun je ongemerkt ook chronisch hyperventileren. Dit maakt – via biochemische processen – het zenuwstelsel nog gevoeliger voor pijnsignalen. Als dat zo is, dan kunnen we beslissen om elementen van de Buteyko-ademtherapie (link naar mijn website buteyko-cursus.nl) in de therapie te integreren.

Hypnotherapie werkt complementair

Klinische hypnotherapie is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Voor diagnostiek of aanpassing van medicatie wend je je altijd tot je behandelend arts.

Heb je chronische pijnklachten?

Neem dan gerust contact op om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend.

Wil je meer weten over hypnotherapie?