Angst voor injecties, bloed en verwondingen

Angst voor naalden en bloed lijkt misschien iets dat alleen bij kinderen voorkomt, maar dat klopt niet. Zo heeft ongeveer 20% van de twintigers nog last van deze angst en onder veertigers kampt nog steeds zo’n 10% er mee. In Nederland gaat het dus al gauw om meer dan een miljoen mensen.

 

Hypnotherapie bij prikangst

Tijdens het intakeconsult brengen we eerst in kaart hoe de angst zich bij jou openbaart en wat het voor je leven betekent. De angst voor injecties, bloed en verwondingen lijdt vaak tot het vermijden van allerlei situaties, of het met veel moeite en stress ondergaan van een medische handeling. Tijdens het intakegesprek maken we afspraken over het therapiedoel en hoe we te werk gaan.

Vanaf het tweede consult werken we met een combinatie van hypnosetechnieken en cognitieve gedragstherapie. De aanpak is gebaseerd op twee belangrijke principes. De eerste is … en is misschien moeilijk voorstelbaar … “aan bloed, verwondingen en injecties kun je wennen”. Dit gewenningsproces verloopt stapsgewijs door in hypnose confrontatie-oefeningen te doen. Het tweede principe is dat de ‘spierspanningsmethode’ het flauwvallen kan tegengaan. Angst voor naalden en bloed is namelijke de enige angst die tot flauwvallen kan leiden en niet zelden doet.

Thuis oefen je de eerste week de spierspanningsmethode en vervolgens dagelijks een of meer zelfhypnose-oefeningen. Je zelfvertrouwen groeit zodanig dat je in staat zult zijn om stap voor stap confrontatie-oefeningen in het echt te doen.

Aantal consulten

Het totaal aantal benodigde consulten varieert van ongeveer 4 tot 6. Soms zelfs iets minder. Dit hangt af van hoe sterk de angst is en hoe lang je er al last van hebt. Naarmate je meer oefeningen tussen de sessies doet, kan het proces ook sneller gaan.

Waarom hypnotherapie?

Afgezien van een genetische aanleg om eerder flauw te vallen, is angst voor naalden, bloed en verwondingen ook ‘aangeleerd’. Ben je vaker flauwgevallen of had je andere heftige lichamelijke reacties, zoals trillen, zweten, gillen, slaan of wegraken? Dan slaat je brein dit op als een herinnering aan hoe het is om controle over je lichaam en emoties kwijt te raken. Hierdoor kun je blijvend bang en gevoelig worden.

Het doel is om de onbewuste koppeling tussen gevoelens van controleverlies en bepaalde situaties op te heffen. Dat is wat je met hypnose kunt doen: ervaren dat je in controle en comfortabel blijft. De kracht van hypnose is dat je brein dit als een nieuwe, echt gebeurde herinnering opslaat die de oude, angstwekkende herinnering doet vervagen. En naarmate je meer van deze nieuwe herinneringen ‘creëert’ de oude zelfs doet verdwijnen.

Hypnotherapie werkt complementair

Hypnotherapie is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Voor diagnostiek en aanpassing van medicatie wend je je altijd tot je behandelend arts.

Heb je angst voor naalden?

Neem dan gerust contact op om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend.

Voor meer informatie over hypnotherapie?