Angst, fobie en paniek

Alledaagse angst hoort bij het leven. Zo kun je schaamte voelen in een gênante sociale situatie of zenuwachtig zijn voor een examen. Het zijn reële emoties, er staat immers wat op het spel. Als het goed is, zijn ze beheersbaar en slechts tijdelijk. Maar wat als je vaak of langdurig last hebt van angst en paniek?

Hypnotherapie bij angst

Angst kun je op verschillende manieren ervaren. Je kunt bang zijn voor bepaalde situaties (zoals bij angst voor de tandarts, of angst voor injecties of  bloed), of misschien voor wat mensen van je vinden. Angst kan ook gegeneraliseerd zijn of je kunt last hebben van paniekaanvallen. Tijdens het intakegesprek bespreken we waar je last van hebt, wat de achtergronden zijn en wat je angst triggert of verergert. Daarnaast krijg je uitleg over de manier waarop we hypnotherapie inzetten om je angst te beheersen en doe ik je een therapievoorstel.

Vanaf het tweede consult werken we met hypnosetechnieken, waarbij je stap voor stap over je angst heen leert komen. Je leert angstwekkende situaties of gedachten te neutraliseren en je zelfvertrouwen te vergroten. Ook zul je ervaren hoe je je spierspanning snel kunt verminderen en je ademhaling rustig kunt houden of krijgen. Daarnaast gebruik je thuis dagelijks een audio-opname en vergroot je je vaardigheden in zelfhypnose en het onder controle krijgen van je angstklachten.

Aantal consulten

Het benodigde aantal consulten varieert van ongeveer 4 tot 8. Dit hangt af van de omvang van het angstprobleem. Als er sprake is van chronische of acute hyperventilatie, dan kunnen we afspreken om oefeningen uit de Buteyko-ademtherapie te integreren. Natuurlijk bespreken we tijdens elk consult hoe het gaat en wat je eventueel nog nodig hebt.

Waarom hypnotherapie?

Vaak probeer je te leven met een angst door bepaalde confrontaties uit de weg te gaan. Op korte termijn helpt dit natuurlijk, want dan je voel geen angst. Maar op de lange duur werkt het tegen je. Je verliest het vertrouwen dat je er ooit over heen zult komen. In hypnotherapie lukt het veel makkelijker om in je verbeelding angstwekkende situaties aan te gaan. Op die manier ontdek je dat je de situatie ook anders kunt beoordelen en dat je meer capaciteiten hebt om er goed mee om te gaan.

Hypnotherapie werkt complementair

Hypnotherapie is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Voor diagnostiek en aanpassing van medicatie wend je je altijd tot je behandelend arts.

Last van angst of paniekaanvallen?

Neem dan contact op om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend.

Voor meer informatie?